23-29 Eylül tarihleri arasında kutlanan 37. Ahilik Hafatası Etkinlikleri kapsamında ŞED Kuşanma töreni gerçekleşti.
1.Küçük Sanayi Sitesi Sosyal Tesisleri Keyif Düğün Salonu’nda gerçekleşen ŞED KUŞANMA törenine CHP Edirne Milletvekili A.Baran Yazgan, Edirne Valisi Yunus Sezer, İl Genel Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Can, Lalapaşa Belediye Başkanı Zafer Sezgin Geldi, Sanayi Sitesi Başkanı Göksel Akbaşak, Oda Başkanları, Yılın Erkek ve Kadın Ahisi, Yılın Kalfası, Önceki dönem seçilen Ahiler, Yılın Çırağı ile birlikte çok sayıda esnaf katılım sağladı.
Saygı Duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan törende ilk olarak salondaki davetlilere Ahilik konulu kısa film izletildi.
“KADINLAR OLARAK BU BAYRAĞI UZUN SÜRE TAŞIYACAĞIZ”
Bu yıl ilk defa uygulanan ve Edirne’nin ilk Kadın ahisi olarak seçilen Şükran Çetin yaptığı konuşmada; “Yılın ilk kadın Ahisi olarak seçilmiş olmak bana çok büyük bir gurur verdi. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Kuaförlük mesleğimi Almanya’da uzun yıllar eğitim görerek öğrendim.
Edirne’ye geldikten sonra Halk Eğitim ve Çıraklık Eğitim Merkezi’nde uzun yıllar usta öğretici olarak görev yaptım ve yüzlerce kalfa, usta ve çırak yetiştirdim. Şimdi de o yetiştirdiğim öğrencileri salonlarını açıp işlettiklerini görünce ayrıca mutlu oluyorum. Kuaförlük mesleğinde 21 yıldır çalışıyorum ve halen çalışmaktayım. 72 yaşındayım ve gençlerle çalıştığım için genç kaldım. Edirne’nin ilk kadın ahisi olarak seçilmem beni çok ama çok mutlu etti. Madem biz kadınlar bu bayrağı aldık bundan sonra da uzun yıllar taşıyacağız.” dedi.
Daha sonra konuşan Yılın Erkek Ahisi Halil Bıyık; “Eski İstanbul caddesi’nde 38 yıldan bu yana yorgancılık faaliyetimi sürdürmekteyim. Bizleri bu göreve layık gören herkese huzurunuzda teşekkür ediyorum. 1952 Trabzon Maçka Kaynıcaköy doğumluyum. Bu mesleğe 13 yaşında başladım ve 60 yıldır bu mesleği yapmaktayım. Benim 4 evladım var. 2 kız ve 2 oğlum var. Ben de çok çırak yetiştirdim ama bizim Yorgancılık mesleğimiz şu anda bitmek üzere.” Dedi.
“Edirne’de bu sene bir ilki gerçekleştirdik.”
Ardından konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz bu sene Edirne’de bir ilkin yaşandığını ifade ederek, “Belki de bu Türkiye’de bir ilk oldu. Çünkü Bugüne kadar Edirne’de hiç bayan Ahi seçilmedi. Edirne’de kadın girişimci sayısı diğer illere göre çok yüksek. Bundan yola çıkarak bu sene bir bay bir de bayan ahi seçelim dedik. Ahi Evran’ın dediği gibi; “Akıl ve sabırla bize gelen bizdendir, Ahlak ile çalışıp bizi geçen de bizdendir.” Ahilik haftamızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.” Dedi.
Daha sonra konuşan Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun; “1988 yılından bu yana Ahilik Haftası kutlamaları yapılıyor. Ahi Evran yaptıklarıyla asırlarca anılan değerli bir şahsiyet. Ahi Evran’ın kurduğu Esnaf Odaları yüzyıllarca yaşamış. Bugün modern anlamda yenilenmiş ve uygulanan kanunları bir çoğu o dönemden ışık almıştır ve esinlenerek bugünlere uyarlanmıştır.” dedi.
Ardından konuşan CHP Edirne Milletvekili A.Baran Yazgan; “Bizde ticaretle uğraşan bir aileyiz ve Üretmekle hayatımızı kazanıyoruz. Ben her zaman ticaret demek yerine esnafız, esnaflık yapıyoruz demeyi tercih ediyorum. Bunun ne kadar kıymetli olduğunu küçüklüğümüzden bu yana bilen ve değer veren birisiyim. Ahi Evran tarafından başlatılan ve hala kutlanmaya devam eden AHİLİK HAFTASI uygulamasının gelecek yıllarda da devam etmesini temenni ediyorum. Bu etkinliğin sadece 1 haftaya değil yılın her haftasında kutlanması gerektiğini düşünüyorum. Burada seçilen ilk kadın ahimizi ve erkek ahimizi yeniden tebrik ediyor, gelecekte mutluluklar ve esenlikler diliyorum.” dedi.
Daha sonra konuşan Edirne Valisi Yunus SEZER; “Bugün sadece Edirne’mizin gurur duyduğu gerçekten de bir hayatını bir ile adayan, bu millete adayan hem Şükran ablamıza hem de Ali Ağbimize buradan vefa duygularımızı belirtmek için toplanmış durumdayız. Ahilik geleneği, geriye doğru baktığımız zaman 1200’lü yıllardan başlamış ve halen daha devam eden bir gelenek. Bu geleneğin içinde aslında bir ruh var. Aynı zamanda bir denetim mekanizmasıyla da bu ruhun devam ettirilmesi ve toplumun inşa edilmesi adına da çok önemli bir anlayış ortaya koyuluyor. Osmanlı devleti bu ruh üzerine inşa edilmiş ve içerinde bulunduğumuz Rumeli Balkanlar, özellikle fetih aşamasında, bu esnafların esnaflık geleneğinin, Ahilik geleneğinin sunmuş olduğu adalet, paylaşma ve cömertlik anlayışının bu fetihlerin yaşanmasında çok büyük bir kolaylık sağladığını da buradan belirtmek istiyorum. Ali bey ve Şükran hanımın esnaflıkla dolu koskoca bir hayatı. Bir vakfedilmiş hayat. Ali bey 60 yıldır yorgancılık yapıyor ve Şükran hanım 50 yılı aşkın süredir Kuaförlük yapıyor. Bugün de burada ilk kez bir kadın Ahimize şed kuşanma töreni yapacağız. Bu da bizim açımızdan çok önemli. Yılın Kalfası ve Çırağı olarak seçilen kardeşlerimi de tebrik ediyorum. Yılın Ahileri olarak belirlediğimiz Şükran Çetin ve Ali Bıyık, Yılın Ahi Kalfası Muhammed Turan kardeşimi ve Yılın Ahi Çırağı Seyfettin Tut kardeşimi buradan tebrik ediyorum.” Dedi.
Daha sonra Şed Kuşanma törenine geçildi. Yılın İlk Kadın Ahisi seçilen Şükran Çetin’e şed kuşanmasını Edirne İl Genel Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu yaptı. Yılın Ahi Kalfası Muhammed Turan’a plaketini Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun ve Yılın Ahi Çırağı Seyfettin Tut’a plaketini Edirne Esnaf Kredi Kefalet Odası Başkanı Ayhan Can verdi. Tören sonunda misafirler pilav ve ayran ikram edildi.