BALKANLARDA EĞİTİM VE KÜLTÜR DAYANIŞMASI projesi T.C. İç işleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü destekleri ile Rumeli Edirne Kültür ve Folklor Derneği koordinatörlüğünde uygulanmaktadır. Projenin 01 Eylül 2024 tarihinde başlayıp 30 Haziran 2025 tarihinde sona ereceği açıklandı.
Proje Edirne Valisi Yunus SEZER'in himayelerinde, Bulgaristan-Koşukavak ile Kuzey Makedonya-Merkez Jupa 'da yaşayan soydaşlarla birlikte yürütülmektedir. Projenin amacı soydaşlarımızın Kültürel-Sanatsal-Eğitsel faaliyetler yoluyla Türk dilini ve kültürlerini korumaları, birbirleri ile olan kültürel bağlarını güçlendirmeleri ve toplumsal bağlarını pekiştirmeleridir.
Proje paydaşları, Türkiye'den Rumeli Edirne Kültür ve Folklor Derneği ile Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bulgaristan'dan Koşukavak Belediyesi ile Koşukavak Türk Kültür ve Sanat Derneği, Kuzey Makedonya'dan Merkez Jupa Belediyesi ile Jupa Radika Derneği'dir.
Planlama Edirne'de-Koşukavak'ta- Merkez Jupa'da 4 bölüm'de kültürel-sanatsal-eğitsel faaliyetler olarak uygulanacak, Eğitim çalışmalarında 9 öğretmen görev aldı, soydaş öğretmenlerimiz branş ve ilgilere göre toplamda 54 katılım sağladılar. Bulgaristan Koşukavak'ta yaşayan soydaşlarımızla koro oluşturduk 27 kişilik katılımla çalışmalar yapıldı. Halk oyunlarına öğrencilerden yaş gruplarına göre 94 katılım oldu. Ayrıca tiyatro çalışmalarına 24 öğrenci katılarak çalışmalar uygulandı. 1.Bölüm etkinlikler 13-20 Ekim 2024 tarihleri arasında dörder gün toplamda 8 gün Koşukavak'ta ve Jupa'da branşlara göre çalışıldı.
2.Bölüm etkinlikler 10-17 Kasım 2024 tarihleri arasında üçer gün toplamda 6 gün Koşukavak'ta ve Jupa'da branşlara göre çalışıldı
a) İlk okuma yazma eğitimi 64 saat, Anlayarak hızlı okuma eğitimi 16 saat 31 soydaş öğretmenlerle etkinlikler çalışıldı
b) Türkçe eğitiminde yeni yaklaşımlar yöntem ve teknikler; 31 soydaş öğretmenimizle 24 saat uygulamalı etkinliklerle çalışıldı.
Halk oyunları Eğitimi, Türk Folkloruna ait müziklerin araştırılmasıyla balkan coğrafyasından seçilen 6 halk oyunu 94 soydaş öğrencimiz katılımıyla yaş gruplarına göre Görevli öğretmenlerin eşliğinde 80 saat çalışma yapıldı. Gönüllü olarak gelen 27 kişilik soydaşımızla Müzik ve Koro Eğitimi başlandı. 10 bölge türküsü seslendirildi folklorik müziklerle 24 saatlik çalışma yürütüldü.
Tiyatro çalışmalarına 24 soydaş öğrencimiz öğretmenleri eşliğinde rol alarak çalışmalar yaptı. Tüm katılımcılara ders saatlerine göre katılım belgeleri düzenlendi.
3. Bölüm Yapacağımız Çalışmamız:
24-27 Aralık 2024 tarihleri arasında 4 gün ders izleme tecrübe paylaşımı olarak yapılacak 10 soydaş öğretmenimizin katılımıyla okul öğretmen ve öğrencilerimizin paylaşımları Plevne İlkokulunda, Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu Ortaokulunda, Rumeli Edirne Kültür ve Folklor Derneği Folklor eğitim çalışmalarında yapılacak.
4. Bölüm Yapacağımız Çalışmamız:
Rumeli’den Balkan’dan Anadolu’ya-13.program; Konaklama durumuna çalışmasına göre mayıs ayının son haftası veya haziran ayının ilk haftasında Koşukavak’tan 20 öğrenci ile Jupa’dan 20 öğrenci davet edilecek Edirne ve Yunanistan’dan Katılacak gruplarla geniş katılımlı gece düzenlenecek ve Edirne ve Çanakkale kültür gezisi yapılacak konuklar 2 gece Edirne’de ko naklayacaklar program bu şekilde uygulanıp bitirilecek.