Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ULAŞIMDA ZAM KARARI ALINDI

Edirne Belediyesi Eylül Ayı

Edirne Belediyesi Eylül Ayı Olağan Toplantısı Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıya Belediye Meclis üyeleri, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Can, ETUS Başkanı Hakan Giyik, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, Edirne Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Şahin, Edirne Umum Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Göksel Çakman ve basın mensupları katıldı.


Edirne Belediye Meclisi’nden ETUS, taksi ve servis ücretlerine zam kararı çıktı. Alınan kararın ardından ETUS’ta kartlı sivil biniş 12 liradan 16.80’e, öğrenci binişi 8.5 liradan 11.90’a, taksimetre açılış ücreti ise 20 liradan 28 liraya yükseldi. aksilerde ise açılış ücreti 28 TL, yolculuk başına minimum ücret ise 60 TL oldu.

Servis ücretlerinde de 0-3 kilometre bin 50 TL, 3-6 kilometre bin 250 TL, 6-10 kilometre bin 450 TL, 10-15 kilometre bin 475 TL’ye yükseldi.


Gündemin 9. Maddesinde, Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ve Edirne Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası’nın verdiği dilekçede “İlimizde faaliyet gösteren taksici, servisçi ve toplu taşıma esnafının talepleri doğrultusunda biniş ücretlerine % 70 oranında zam yapılması talep edildi. 9. Ve 10.cu madde birbirini takip eden konular olduğu için Başkan Gürkan ikisini birden Plan ve Bütçe komisyonuna havale edeceğiz.” Diyerek oy birliği ile karara bağlandı.

“TAKSİCİLER OLARAK SIFIRI TÜKETME NOKTASINA GELDİK.”

Bir önceki toplantıda oy birliği ile alınan karar gereği daha sonra Meclis toplantısına katılan Esnaf başkanlarına söz verildi. İlk olarak Taksicilerin temsilcisi Birol Uzel yaptığı konuşmada; “Bildiğiniz gibi en büyük gider kalemimiz olan akaryakıt yanında, lastiğimiz, sigortamız, vergilerimiz toplandığında çok büyük bir maliyet tutmaktadır. Biz taksiciler olarak sıfırı tüketme noktasındayız. Her ne kadar hizmet kalitesinden ödün vermemek istesek te bu bir yere kadar, ondan sonra da çok fazla dayanacak gücümüz kalmadı. Taksi Duraklarımızın yenilenmesi için yapılan çalışmalardan dolayı Başkanım sizlere teşekkür ederim.” dedi.
Edirne halkının ve dolayısıyla esnafın da temsilcisi olduklarını ifade eden Başkan Gürkan, “Bizler sizlerin sorunlarını dinlemek için sizleri Meclis Toplantımıza davet ettik. Biz de değerli meclis üyelerimizle sizlerin sorunlarını dinlemek istedik.” Dedi.

ETUS BAŞKANI GİYİK: “ARAÇLARI HAREKET ETTİREMEYECEK HALE GELDİK”


Daha sonra konuşan ETUS Başkanı Hakan Giyik; “Bizler daha önce TEFE TÜFE oranlarının dikkate alınmasını talep etmiştik. Ama gelinen noktada bu oranların yetersiz kaldığını görüyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemde büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bunu taksici arkadaşlarımız, servisçi arkadaşlarımız da yaşıyor. Hepimizin zararı ortak ve büyük. % 70 gibi bir zam talebimiz oldu. Ne kadar geçer bilemiyoruz. Zam talebimiz bizi tatmin etmediği takdirde yine kontak kapatma gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalacağımızı hepinizin bilmesini isterim. Kontak kapatmak bize yakışmaz. Bizim mesleğimiz ve işimiz bu. Biz artık araçları hareket ettiremeyecek duruma geldik.

“PANDEMİDEN BU YANA 20 MİLYON LİRA ZARAR ETTİK”
Şu anda günlük 2-3 bin lira gibi zararlarla günü kapatıyoruz. Hiçbir ticarethane zararla kapattığı günü devam ettirmez. Ankara’da 6 bakanımızla görüştük. Hepsi söz verdi. Ama hiçbir sonuç alamadık. Merkezi hükümet bize Belediyeleri işaret ediyor ve Belediyelerinize gidin onlar destek versin diyor. Şu anda burada Merkezi hükümetin temsilcileri de var. İş oylamaya gelince Çelişki yaşanıyor. Biz 230 ortaklı bir kooperatifiz. Pandemiden bu yana yaklaşık olarak 20 milyon lira civarında bir zararla karşı karşıya kaldık. Bu süreçte trafikte olduk. Araçların hepsine mazot aldık. Personele ödeme yaptık. Araçların trafik sigortası, muayene, bakım gibi tüm ihtiyaçlarını yaptık ama sonuçta zarar ettik. Bakın, 65 yaş üstü taşıdığımı yolcularımız için bize gelen para şoförün sigortasını bile ödemiyor. Buradan çıkacak zam da bizim için çok önemli. Şu anda ücret tarifelerimiz 12 lira, 8,5 lira. Biz 12 lirayı aldığımızda mazot 18 liraydı. Şu anda Mazot 38,71 TL . Ben esnafımız olarak % 70 zam istedim. Şu anda almamız gereken rakam 30 lira. Şu anda 30 lira zam alırsak esnafa da ekmek kalır. Sonuçta bizde iş yapıyoruz. Bize de para kalması gerekiyor. Bizimde çoluğumuz çocuğumuz var. Ailemiz var. Şu anda bize 30 lira tarife açıklanması gerekiyor.” dedi.
Diğer illerden de tarife aldıklarını ifade eden Giyik, “ Bakın 3 Nisan 2023 tarihinde 39 bin 856 kişi taşımışız. Bunun 6 bin798 kişisi 65 yaş üstü. 1.568 kişisi de engelli. Basın, şehit aileleri ve gazilerimizi saymıyorum. Onlar başımızın üstündedir. Biz 65 yaş üstü amcalarımızı, teyzelerimizi ücretsiz taşımaktan büyük onur duyarız. Ama burada hakkımızı istiyoruz. Bize hakkımız verilsin.” Dedi.


Çakman “PANDEMİDE EN ÇOK ZARAR GÖREN BİZ OLDUK”


Ardından konuşan Servis Araçları Odası Başkanı Göksel Çakman yaptığı konuşmada pandemide en çok zarar gören esnaflardan biri olduklarını ifade ederek; “Biz hiç çalışmadık ve diremen kontak kapattık. Onun arkasından yükselen fiyatlarla boğuşurken şimdi de gelen afaki zamlar bizi adeta duman etti. Bu arada araç fiyatları da çok yükseldi. Hiçbir şekilde araç alınamıyor ve esnaf para kazanamıyor. Sigorta ve Bağ-kur primlerimizi ödeyemiyoruz. Bunların üstesinden gelmek için sizlerden % 70 zam talep ettik. Bizlere yardımcı olmanızı dileriz. ” Dedi.

ALİ ŞAHİN; “Biz Edirne’nin ulaşım aktörleriyiz. Bizim sizlere sizin de bizlere ihtiyacı var.”

Daha sonra konuşan Edirne Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Şahin esnafın çok zor günlerden geçtiğini ifade ederek; “Biz geçtiğimiz Temmuz ayında bir zam aldık. Ama zammı uygulayamadan aldığımız ÖTV artışı ile bu zam bizden anında gitti. Maliyetler artarak devam etti. Bu işin içinden çıkılamayacağını anlayınca ulaşımda Her kurumun temsilcisi olan bizler Başkanımıza geldik ve durumu anlattık. Biz Edirne’nin ulaşım aktörleriyiz. Bizim sizlere sizin de bizlere ihtiyacı var. Bize bu konuda parti gözetmeden yaklaşmanızı rica ederiz. Tüm meclis üyelerimizin araçları var. Onlar da sanayi sitesine gittiği zaman yağ ve bakım fiyatlarının ne kadar olduğunu çok iyi biliyor. Bu maliyetlerle bu işleri götüremeyecek durumlara geldik. Sizden ricamız bize sahip çıkın. Biz Edirne halkına en iyi hizmeti vermek istiyoruz. Merkezi hükümetten daha bir karar gelmedi. Lütfen karar alırken bizi ötekileştirmeyin.” Dedi.

AYHAN CAN; “ZAM TALEBİMİZİ DEĞERLENDİRİRKEN ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN”
Ardından konuşan Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Can; “Değerli arkadaşlarım tüm sorunları anlattı. Ben de bir şoförüm. Benimde otobüsüm var. Buradaki zam talebimizi dikkate alırken bütün meclis arkadaşlarım ellerini vicdanlarına koysun, bizim arkadaşlarımız para kazansın. Bizim hanımlarımız, çocuklarımız, çarşıya çıktığında markete gitsin, alışverişini yapsın.” Dedi.

Son olarak Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, yaptığı konuşmada; “Benim zamlara karşı hassasiyetimi herkes bilir. Ben de zam yapılmasına karşıyım. Ama bir de şu var, Esnaf zammı keyfiyetten istemiyor. Her zam yeni bir müşteri kaybı demektir. Çok fazla ayrıntıya da girmeye gerek yok. Bakın Ülkemiz çok sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Bunu hepimiz yaşıyoruz ve daha da yaşayacağız. İnşallah alınmış olan radikal kararlar olumlu sonuçlar verir. Ben burada belediye meclis üyelerimizin siyasi duygularla değil, vicdani duygularla hareket edip, esnafın mağduriyetinin ortadan kaldırılacağına inanıyorum.” dedi.

Daha sonra oturuma 20 dakika ara verildi. Aranın ardında 2. Oturumda konuşan Edirne Belediye başka Yardımcısı ve CHP GRUP Başkan vekili Selçuk Çakırlar, Gelir desteği ile ilgili ilgili hükümetin 2700 lira araç başı verdiği bedelin 3 karı olan 8 bin 100 liralık bir gelir desteği verildiğini görüyoruz. Bu hem taşıyıcı esnafımız için hayırlı olsun, hem de bu ikilemi yaşayan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın bu anlamda desteklenmiş olduğunu görüyoruz. Bunu teklif olarak öneriyoruz. Duyarlılığımızın da had safhada olması gerekiyor.
Edirne Belediye Meclisi’nden ETUS, taksi ve servis ücretlerine zam kararı çıktı. Alınan kararın ardından ETUS’ta kartlı sivil biniş 12 liradan 16.80’e, öğrenci binişi 8.5 liradan 11.90’a, taksimetre açılış ücreti ise 20 liradan 28 liraya yükseldi. aksilerde ise açılış ücreti 28 TL, yolculuk başına minimum ücret ise 60 TL oldu. Servis ücretlerinde de 0-3 kilometre bin 50 TL, 3-6 kilometre bin 250 TL, 6-10 kilometre bin 450 TL, 10-15 kilometre bin 475 TL’ye yükseldi.