3 Nehir 1 Şehir projesi kapsamında Meriç Nehri üzerinde 2021 yılında yapımına başlanılan ve geçtiğimiz ay tamamlanarak, test edilen ve kısa süre sonra yaşanan arıza nedeniyle çalışmaların durduğu Lastik Savaklı Arşimet Burgulu Hidroelektrik Santralinin son durumu ile ilgili açıklama yapan Edirne Valisi Yunus Sezer; “Hidroelektrik Santralimiz güçlendirilerek yıl sonuna kadar bitirilecek ve elektrik enerjisi üretimine başlayacaktır”.dedi.
Lastik Savaklı Arşimet Burgulu Hidroelektrik Santralinin Lastik Savaklarında yaşanan çökme nedeniyle arızalanması üzerine Edirne Valiliği harekete geçerek inceleme başlattı. Edirne Valililiği, DSİ ve Trakya Üniversitesi Bilim adamları tarafından oluşturulan heyet çalışmalarını tamamlayarak Edirne Valisi Yunus Sezer’e rapor sundu.
Tüm değerlendirmelerin yapılmasından sonra Lastik Savaklı Arşimet Burgulu Hidroelektrik Santralinin aktif hale gelmesi için çalışmaların başlandığını söyleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, “Bozulan kısımlarla ilgili olarak fore kazık sistemi yapılacak. Sağlam olan kısımlarla ilgili olarak da ileride tekrar bu tür bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmamak için burada da fore kazık sistemini öneriyorlar. Bu doğrultuda da projeyi revize ediyoruz. Sorunun projeden mi, yapımdan mı kaynaklandığı konusunda incelemeler yapıldı. Bu kapsamda yıkılan yerlerle ilgili drenaj çalışmaları yapıldı. 15 Eylül’e kadar süre vermiştik ve bu süre bitti. Bununla ilgili olarak değerlendirmeleri kendi içimizde yaptık. Burada iki husus var; proje müellifi projesinin arkasında duruyor. Burada ‘jet grout’ denilen bir dayanak sistemi oluşturulmuş inşa edilirken ve özellikle yıkılan kısımda bu jet groutların tutmadığı yönünde arkadaşlarımızın bir raporu ve değerlendirmesi var. Burada yapılan etütlerde de bunu gördük. Dolayısıyla burada yapımdan kaynaklanan bir sıkıntı var. İkincisi de projede sağlam olan kısımlarla ilgili olarak da çalışmalar devam ediyor.
Hem projenin uygun olup olmadığı hem de yapımla ilgili olarak tespitler, bunlarla ilgili tespit davası açılmış durumda ve mahkeme süreci devam ediyor. Burada suç ve hata kimden kaynaklanıyorsa bunlara bunun rücu ettirilmesi yönünde sürecimiz şu anda devam ediyor. Bir taraftan da idari soruşturma kapsamında, burada sorumlular kimler, onlarla ilgili de bir süreç devam ediyor. Burada açık olmak gerekiyor. Bu bütün büyük inşaatlarda olabilen bir şey. Bu büyük bir proje, bu tür projelerde bu tür sıkıntılar olabilir. Bununla ilgili de devlette bir hukuk mekanizmamız var, ona göre de sürecin her halükarda yürütülmesi gerekiyor. Hem üniversiteden, hem de DSİ’nin tavsiyeleri üzerine projede bir revizyona gidiliyor. Bozulan kısımlarla ilgili olarak fore kazık sistemi yapılacak. Sağlam olan kısımlarla ilgili olarak da ileride tekrar bu tür bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmamak için burada da fore kazık sistemini öneriyorlar. Bu doğrultuda da projeyi revize ediyoruz. Bu süreci de hızlı ilerletiyoruz. Burada kendimiz de hem DSİ’den hem hocalarımızdan bilimsel destek alıyoruz hem de bu konuda uzman, profesyonel kişilerle ilerlemeyi istiyoruz. Zannediyorum 2-3 ay içerisinde yeniden burasının inşa sürecini tamamlayıp önümüzdeki yılın ilk ayını bulmadan buradaki inşa ve yapım sürecini tamamlamayı planlıyoruz her şey yolunda giderse. Kendimize böyle bir hedef ortaya koymuş durumdayız.” ifadelerini kullandı.
1478 yılında yaptırılan ve yıllardır harabe halde bulunan Evliya Kasımpaşa Camisi’nde de incelemelerde bulunan Vali Sezer, tarihi caminin yerinde restore edileceğini açıkladı.
Vali Sezer, “Evliya Kasımpaşa Cami tarihi bir cami. Aldığımız bilgilerde yukarıdaki Osmanlı sarayından kayıklarla gelinip rıhtımı olan, külliyesi olan bir cami, gelinip cuma namazları kılınan bir yer. Gezince ben de çok etkilendim. Evliya Kasımpaşa’nın da türbesi orada. Burada bir yarım minare var, biraz da sembolü olmuş halde. Burasının taşkın sahası olması nedeniyle su basma riskine karşı taşınması gündeme gelmiş. İkinci bir projede de burasının 3 metre kadar yükseltilmesi gündeme gelmiş. Gelinen noktada burasının yerinde restore edilmesi daha uygun diye düşünüyorum. 20 yıllık süreçte 2 ya da 3 defa çok yüksek olmamak kaydıyla su baskını olmuş. Burasının mimarisi de taşınmaya çok uygun değil. Çünkü tuğla bir mimarisi var. Sökülüp taşınması büyük bir tahribata sebep olabileceğinden söz ediyor arkadaşlar. Şu andaki kanaatimiz, çevre düzenlemesiyle beraber yerinde restore edilmesi. Daha önce yatırım programına girmesi noktasında bir söz alınmış, bugün de biz Vakıflar Genel Müdürlüğümüzle tekrar görüştük. Burasının inşallah yapımıyla ilgili olarak bir karar aldık. Projeyi de Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz hızlı bir şekilde iletecek onaylanmak üzere. Süreci başlatacağız burayla ilgili.” şeklinde konuştu.