Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformunun ev sahipliğinde yapılan “Balkan İş Forumu” 11 Balkan Ülkesi ile Trakya Bölgesindeki iş insanlarını Edirne’de buluşturdu.
Edirne ve Trakya’daki kurumlar ve STK ların Balkan ülkeleri ile yaptıkları iş birliğini tek çatı altında toplamak amacıyla kurulan Balkan Şehirleri iş birliği Edirne Platformu önemli bir projeye daha imza atarak Balkan ülkelerindeki ve Trakya Bölgesindeki iş insanlarını bir araya getirdi.
Edirne Valisi Yunus Sezer, Balkan İş Formunda yaptığı konuşmada, “Balkan ülkelerinden iş insanlarını Edirne’de Trakya’daki iş insanlarımızı tarih boyunca önemli konuma sahip olan ilimizde ağırlıyoruz. Edirne Avrupa’ya açılan dört sınır kapısına ev sahipliği yapıyor.
Özellikle Kapıkule Sınır Kapısı dünyada en fazla araç ve yolcu sirkülasyonunun olduğu ikinci kapımız. Kapıkule her yıl potansiyelini ortalama yüzde 15 artırmaktadır. Bu neyin göstergesi? Bu Avrupa’nın ötesinde ticaretin ve sanayinin ve üretimin çok arttığının göstergesi. Dolayısıyla bizim her yıl kapılarımızda, tır trafiğimizde ve yolcu trafiğinde yüzde 15 bir artış var. Bu da devam edeceğe benziyor. Ticaretin ve sanayinin bu topraklarda giderek artacağını gösteriyor. Trakya hem tarım faaliyetleri hem de stratejik açıdan önemli bir bölge. Edirne’de 1 olan organize sanayi bölgesini dörde çıkardık.
Edirne tarım, sanayi, ticaret, kültür, spor ve diğer alanlarda Balkanlar’la köprü olma vazifesine taliptir. Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu’nun kuruluş amacı da budur. Edirne’nin, tarihi olarak üstlenmiş olduğu misyonu ete ve kemiğe büründürmeyi amaçlıyoruz. Köprüler sadece Edirne’nin sembolü değil aynı zamanda tüm Balkanlar’ın sembolü. Bu köprüleri biz fiziki olmaktan çıkartıp gönül köprülerine dönüştürmeyi, kalıcı dostlukların inşası için bir vesile olmayı amaçlıyoruz. Edirne her alanda kendi potansiyelinin yüzde 10’unu kullanmaktadır biz yaptığımız bu çalışmalarla bunu yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Bugün ilki düzenlenen bu forumun son baharda fuara dönüşeceğinin altını çizen Vali Sezer, “Balkan İş Forumu’nu kalıcı hale getirmek amacıyla yaklaşık 2 bin iş insanının katılacağı bir fuar düzenleyeceğiz. Balkanlı iş insanlarının sanayi ve ticaretle ilgili yapacağı işlemlerindeki bürokrasiyi üstlenmeye talibiz. Bir kapı olmaya, bir nokta olmaya talibiz. Gelen insanlar, gelen iş insanlarının hepsi bir muhatap bulsunlar ve kendileri adına bütün iş süreçlerini biz takip edelim. Bütün bürokratik işlemleri biz takip edelim. Biz buna talibiz. Biz aynı zamanda kadim şehir Edirne’de, güven ortamını sağlamaya talibiz. Güven ortamı dediğimiz şudur. İş insanlarının güvenli platformlarda bir araya gelmesi, birbirlerini tanıması dolayısıyla kuracakları birlikteliklerin de kalıcı olması ve güven ilişkilerinin sağlam temelleri üzerinde yürümesine talibiz. Organizasyonun düzenlenmesinde Türkiye’nin Balkan ülkelerinde görev yapan büyükelçilerinin de çok katkıları var kendilerine çok teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Edirne’nin, kendini Balkanlar’ın ayrılmaz bir parçası olarak gören bir şehir olduğunu ifade ederek “Edirne’mizin bu yönü hiç kuşku yok ki yine Balkan coğrafyası ile kökleri geçmişe dayanan komşuluk, dostluk ve bazı ülkelerle sağlanan müttefiklik bağlarıyla da güçlü bir şekilde desteklenmektedir. Tüm bunların sonucunda geçmişten gelen bu kıymetli mirası geleceğe taşımak, var olan dayanışma ve iş birliğini daha da artırmak önemli bir sorumluluğumuzdur” dedi.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak da bölgedeki iş insanlarının Balkanlar’da yeni pazarlar açılması ve karşılıklı ticari faaliyetlerde bulunmak için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve Türkiye Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Mustafa Sarıbekir de konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından katılımcılara Edirne’nin 663 yıllık efsanesi olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin canlandırıldığı mini bir gösteri sunuldu.