Edirne CHP Taban Hareketi adına açıklama yapan Ahmet Ziya YAZ, “CHP 2024 TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN ÖNERİLER” başlığında 24 madde sıraladıklarını ifade ederek konuyla ilgili maddeleri şöyle sıraladı;
1) Üyelik sistemi gözden geçirilmeli hatta tüm üyeler sıfırlanıp belirli kriterler doğrultsunda az ama nitelikli üye sistemi getirilmeli.
2) Tüm seçimlerde belirlenecek adayların mutlaka üyellerle önseçim veya kamuoyu yoklaması ile olması olmazsa olmaz olmalıdır ve çarşaf listelerle seçime gidilmelidir.(üyelerin önemsenmesi anlamına ve nitelikli üyelik sistemine döndürecektir. )Delege sistemi kaldırılmalıdır. Genel kurul delegesi de üyelerle seçilmelidir. ) Partinin her pozisyonu için ön seçim zorunlu olmalı. Olağanüstü şart tanımı yapılmamalı.
3) Parti aidiyetini güçlendirilecek koşullar oluşturulmalı. Parti okulları açılmalı ve her ay eğitim toplantıları yapılmalıdır.(Bunun için gönüllü eğitim uzmanları oluşturulmalıdır.)Devam mecburiyeti istenmeli ve 3 eğitime katılmayan üye, üyelikten çıkarılmalıdır. çok yüksek olmayan miktarlarda üyelik aidatını aylık olarak ödemek zorunlu olmalı . Aidatını ödemeyen, parti faaliyetlerine katılmayanların üyeliği otomatik olarak sonlandırılmalıdır.
4) Üye kayıtlarının doğru,CHP internet sitesinde olmalı ve her an ulaşılabilir durumda olması sağlanmalıdır.Ayrıca üye olmak isteyenler incelenmeli ve bir menfaat grubunun kayıtlı üyesi olmaktan çıkarılmalıdır.(kayıtlı üyelerin %50 sinin telefonu,telefonu olanlar yanlış veya bir üyenin üstüne kayıtlı 10-15 telefon var,bir aileden 3-5-7 kişi var,tamamen yönetimde kimse onun üyeleri-aidat ödemek ve eğitime katılım zorunluluğu bunu önleyecektir.)Bu anlamda üyeler tamamen sıfırlanıp tekrar üye işlemi yapılmalıdır.Az üye ama nitelikli üye olmalıdır.
5) İl ve ilçe başkanlarının nitelikli olmaları önemli,belirli bir kurumda kendini kanıtlamış,universite mezunu,entelektüel bir kişi olması ,bulunursa bir satış şirketinde çalışmış olması vs……
6) Yerel yönetimlere aday olanlarda nitelik aranmalı ve belli kota dahilinde olmalı.(belediye başkan adayının vizyonu,eğitimi,yöneticilik vasfı,meclis üyelerinde keza meslek ve cinsiyet kotası olması gerekir.Meclis üyelerinin en az %30 u kadın %30 genç(18-35 arası)olmalı.
Belediye başkan adaylarının %30 kadın olmalı.
7) Milletvekilleri, İl ve ilçe başkanları ve yönetim kadrosu,belediye başkanları ve meclis üyeleri 2 dönem görev yapıp ayrılmalı.Bölgesinde iyi çalışan ve 2 dönemin sonunda oy % ni en az %10 artıran lara 1 dönem daha görev yapmaları sağlanmalıdır(Bu kriter milletvekili seçimi için 1 genel seçim+1 yerel seçim olarak,yine belediye başkanı için 1 yerel seçim +1 genel seçim olarak)Genel başkan 2 genel seçimde başarısız olduğunda görevi bırakmalı,2 seçim geçiren genel başkan en yüksek oy aldığı seçim kriter alınarak oyu artmamısşa aday olmamalı,oyunu artırmışsa 1 dönem daha devam etmeli,3 dönemde başarılı olursa son dönem olarak 4 dönemi yapmalı ve görevi bırakmalı.Başarı oranı hem %hemde milletvekili sayısı ile ölçülmeli.(Örnek 1 seçimde %25 ve 130 milletvekli 2.seçim de %30 ve 125 milletvekili aldı,baz alınacak olan %30 ve 130 milletvekili olacaktır.)
8) Adayların belirlenmesınde geçmişine bakınca demokrat düşünceden gelen ,bir uzmanlık alanı olan, Liyakata ,Toplumun kabul gördüğü dürüst nitelikli insanlar ön plana çıkarılmalıdır.(populer ve devşirme aday değil toplumun kabul ettiği aday seçilmeli)
9) Genel merkezde partiden bağımsız insan kaynakları birimi oluşturulmali ve aday değerlendirilmesi objektif yapılmalıdır.(birkaç değerlendirmeden geçmeli aday)
10) Bir seçimde başarısız olan il ve ilçe örgütü istifa etmeli ve aday olması engellenmelidir.
11) İl ve ilçe örgütleri mali olarak bağımsız olmalıdır, mali anlamda özellikle belediye ile işi olmamalıdır ve bu anlamda kaynak yaratacak alan seçilmelidir.(aidatların aylık 50-100 tl olması gibi,yıllık ve aylık ödeyebilir,aidatini ödemeyen üye hiçbir yere aday olamamalı ve parti de oy kullanamamalı). Siyasetin finansmanı ile ilgili tüm faaliyetler saydam ve kamuya açık olmalıdır.
12) En iyi MUHALEFET SOKAK ta yapılır olgusu ile ,sokak muhalefetini harekete geçirmeli.Tüzüğe salon toplantıları değil ,hak aramada sokak muhalefeti yapılacağı
13) İl ve ilçe örgütleri her ay tüm üyelerin katılımı ile toplantı yapmalı,yapmayan örgüte uyarı verilmeli,3 defa yapmayan örgüt feshedilmelidir.
14) 18-30 Kuşağının gençlerin partiye üye olması özendirilmelidir..(parti yaşlılar kulubu olmaktan çıkarılmalıdır.)
15) Genel başkan dahil, milletvekileri ve belediye başkanlarına yaş sınırı getirilmelidir.(65 yaş son olmalı)
16)Yukarıda butun işleri hayata geçirebilmek için kimse ile bağı olmayan ,akçeli işlere buluşmamış ınsanların yonetime getirilmesi sağlanmalıdır.
17) CHP nerde yer aldığını net belirtmelidir,günlük siyaset yapmamalı,sosyal demokrat bir parti pogramı ile hareket etmeli ve solun evrensel değerlerine dönmelidir,kurtuluş yine solda olacaktır.
18) Üyelik yönetmeliğine acilen üye kabul edilmeyecekler başlığı eklenmeli ve temel olarak ;Aile içi şiddet,cinsel taciz,iş veya siyasi yaşamında cinsiyete dayalı ayrımcılık konularına muhatap olanlar üye kabul edilmemeli,mevcut üyelerin de benzer durumda olanlar derhal üyelikten çıkarılmalıdır.
19) (Demokratik devletlerde olduğu üzere) Parti’de de, -yetkili yöneticilerin müdahalelerine kapalı-, ‘güçler ayrılığı’ düzeni getirilmelidir. Bunun ilk organı olarak Parti’de kuruluş ilkelerimiz ve Atatürkçü çizginin temsil ve denetimini sağlayacak bir ‘danışma kurulu’ oluşturulmalı ve üyeleri bütün partililer tarafından doğrudan seçilebilmeli ya da belirlenebilmelidir. Partinin ikinci ‘dokunulmaz/bağımsız organı’ disiplin kurulu olmalıdır. Disiplin kurulu, parti içi hukukun işleticisi olan en üst sorumlu organ haline getirilmeli, üye ve yöneticilerin akçeli ve ahlakî tutumlarına tedbir alması sağlanmalı, bu gibi yolsuzluklar için ‘partiden ihraç’ şartı getirilmelidir. Disiplin kurulu da, doğrudan parti üyeler tarafından seçilmelidir.
20) CHP de içindeki tüm seçimlerde Sandık kuruluna seçileceklerin il ve ilçe yönetim kurullarına müracaat ederek görev almaya istekli partili adaylar arasında ve tüm adayların hazır olduğu bir ortamda kura ile 4 asıl ve 4 yedek olarak seçilmesi demokrasinin katılımcılık ve açıklık ilkelerine dayanmış olacaktır. Ayrıca Aday adayı olanlardan 1 temsilci mutlaka seçim sandığında hazır bulunmalıdır.(seçimde ki yanlışı onlemiş olur)
Benzer şekilde 21. maddede belirtilen “gözlemci/ler” de bu yöntemle belirlenmelidir.
21) Genel ve yerel seçimlerde görevlendirilecek sandık ve muşahit üyeleri ,sandık çevresindeki ikametgaha göre başvuranlar içinde 2 asıl ve 2 yedek olarak kura ile çekilmeli.Bu anlamda yaş,eğitim durumu gibi kriterler gösterilmeli ve Mutlaka iyi bir eğitimden geçirilmeli.(seçim sandıkta kaybediliyor)
22) 3 Ayda bir PM toplantılarına illerin ileri gelen CHP lileri davet edilmeli(il örgütü harıcınde)ve görüşleri alınmalı.(il ve ilçe örgütü doğru hareket edip etmediğininde kontrolunu sağlayacaktır.)Yada 6 ayda bir bölgelere Pm heyeti gönderip geniş katılımlı toplantılar yapılmalı.
23) İl ve ilçe örgütleri her ay danışma toplantılarını düzenli yapmalı ve bunu tüm üyelere duyurmalı(şu an var ,yapılmıyor)3 Danışma toplantısını yapmayan il ve ilçe örgütü feshedilmeli,Yine üye kayıtları düzenli olmayan örgütler fes edilmeli(telefon,adresler vs…………
24) Bir ilde Chp en üst birimin chp il ve ilçe başkanlığı olduğu vurgusu yapılmalıdır.