Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EDİRNE’DEN BİR LEZZET FESTİVALİ GEÇTİ “TOPRAKTAN SOFRAYA EDİRNE”

1-3 Kasım 2024 tarihlerinde

1-3 Kasım 2024 tarihlerinde Edirne Valiliği tarafından düzenlenen “Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali”, yerli ve yabancı katılımcıların yoğun ilgisiyle tamamlandı. Edirne’nin tarihî ve kültürel mirasını gastronomi üzerinden tanıtan festival, Mimar Sinan Heykeli’nden başlayan renkli kortej yürüyüşüyle kapılarını açtı. Festival, yöresel lezzetlerden Osmanlı saray mutfağına, Balkan mutfağından modern gastronomi sunumlarına kadar geniş bir yelpazede katılımcılara unutulmaz bir deneyim sundu. Festivalin öne çıkan katılımcılarından biri de Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği (ETTDER) oldu.

ETTDER, Karaağaç ve Edirne’nin tarımsal değerlerini öne çıkaran stantlarında, mevsime özgü tarımsal ürünlerini sergileyerek katılımcılara Edirne’nin bereketli topraklarının hangi lezzetlere katkı sunduğunu tanıttı. Meriç’in alüvyonlarıyla beslenen Karaağaç topraklarında yetişen kestane kabağı, acı biberi, kırmızı patlıcan ve taze sebzeler gibi yöresel ürünler ile Meriç’in kara kavunu, yer fıstığı, susam ve tahin gibi doğal lezzetleri tanıtarak Edirne’nin doğasına, lezzetine ve tarımsal gücüne dair kapsamlı bir sunum yaptı. ETTDER Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bacıoğlu, Edirne’nin topraklarından sofralara ulaşan bu ürünlerin ziyaretçilerin yoğun ilgisini çektiğini belirtti. Bacıoğlu, “Biliyorsunuz, Edirne tarımda, Karaağaç ise sebze ve meyvede öne çıkan bir coğrafya. Standlarımızda mevsimsel ürünlerimizi tanıtırken, Edirne’nin verimli topraklarında yetişen lezzetleri katılımcılarla buluşturmanın mutluluğunu yaşadık. ETTDER üyelerinin de yoğun katılımı, bu etkinliğin olumlu etkilerini artırdı. Bu gibi etkinliklerin, kentin gastronomi turizmine ve dernek olarak üzerinde önemle durmaya çalıştığımız kırsal turizm/agroturizme katkı sağladığını düşünüyoruz. Bu etkinlikte emeği geçen Edirne Valiliğine, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, Trakya Üniversitesi’ne, Edirne Belediyesine, festival ekibine, tüm sponsorlara, gönüllülere ve kırsalda ürün üreten üreticilerimize teşekkür ederiz,” dedi.

Festival kapsamında düzenlenen çeşitli atölyeler ve tadımlar, Edirne’nin gastronomi kültürünü uygulamalı olarak deneyimleme fırsatı sundu. Edirne, gastronomi alanında kariyer yapmak isteyen gençlerle ülke çapında tanınan usta şefleri bir araya getirdi. Osmanlı saray mutfağına özgü zirva, Yunanistan’dan pastitsio, kaşık helvası ve ıspanak borani gibi geleneksel ve uluslararası tatlar ziyaretçilere sunuldu.

Stantları ziyaret eden katılımcılar, Edirne’nin tarımsal ve mutfak kültürü hakkında detaylı bilgiler edindi. Ayrıca, Lalapaşa’dan İpsala’ya kadar Trakya kadın kooperatiflerinden gelen yöresel ürünler de sergilenerek, Edirne’nin kadın üreticilerinin emeği desteklendi. Edirne gastronomisini sınırların ötesine taşıyan kültürel paylaşım alanı sunan “Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali”nde ayrıca kitap tanıtımları, yemek videoları, tadımlar, yarışmalar ve Balkan mutfağı tanıtımları gibi etkinliklerle zengin bir içerik sunuldu.

Bu festival ile Edirne’nin yerel mutfak kültürünü ve geleneksel tarifleri koruyarak kültürel mirası gelecek nesillere aktarma, yerel üreticileri destekleme, gastronomik çeşitliliği artırma ve bu ürünleri yerli ve yabancı ziyaretçilere erişilebilir kılma amaçlarına katkı sağlandı. BM UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Gastronomi Kenti olma sürecinde de stratejik bir planlamaya başlama gerekliliği festival sonunda bir kez daha vurgulandı.