Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla gerçekleştirilen 662. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali ikinci gününde kıran kırana güreşlere ev sahipliği yaparken, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentte yaklaşık 150 bin misafiri ağırladıklarını belirtti. 662. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim ise, 663. Kırkpınar Ağalık İhalesine hazırlanırken, bu yıl ki Kırkpınar Ağalık İhalesi’nin bedelinin en az 22 milyon TL olması gerektiğini söyledi.
Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla gerçekleştirilen 662. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali ikinci gününde kıran kırana güreşlere ev sahipliği yaptı. Kırkpınar’a kayıt yaptıran 2 bin 141 pehlivan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde mücadele ederken Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da 662. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni değerlendirdi.
Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin muhteşem bir organizasyon olduğunu belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bu yıl Kırkpınar’ımıza katılan dualı çayıra çıkan pehlivan sayısı 2 bin 141 çok büyük bir rakam. Türkiye’de birçok organizasyonun ulaşamayacağı bir rakamdır. Şehirde şu an itibari ile 150 bine yakın misafirimiz var. Bugün ve bu saat itibari ile Kırkpınar sahasına girip çıkmış seyirci sayısı 40.000 civarında. Bir sirkülasyon var. 101 tane hakem var. 9 tane cazgır var. 40 tane davul-zurna var. Türkiye’nin her bir yerinden gelmiş misafirlerimiz var, protokol üyeleri var, ağalar var. Baktığınızda Yağlı Güreş anlamında da spor anlamında da Türkiye’deki en büyük spor organizasyonlarından birisi yağlı güreşlerin en büyük organizasyonudur. Edirne Belediyesi olarak 1946’dan beri bu organizasyonun ev sahipliğini biz yapıyoruz. Şehirdeki diğer kamu kurumları bize yardımcı oluyor, destek oluyor bu da önemli emniyetinden jandarmasına, sağlığından tredaşına kadar” dedi.
Kırkpınar’ın yağlı güreşlerin olimpiyatı olduğunu belirten ve böylesine önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Gürkan, önümüzdeki yıl uygulanmaya başlayacak olan yeni sistem hakkındaki düşüncelerini de dile getirdi.
Gürkan, “Ben yeni sistemi iki şey için destekledim. Birincisi; diyoruz ki yağlı güreşlerin zirvesi Olimpiyatları Kırkpınar’dır. Dünyada hangi spor dalında olimpiyata her isteyen katılabiliyor? Katılamıyor. O spor dalında disiplini sağlamak içinde geçerlidir. En büyük ısrarım ondandı benim. 10 yıl boyunca söyledim. En sonunda bu yıl oldu. Bir kere sporcu bir hedef koymalı ki yıl içerisindeki antrenmanlarını aksatmasın, performansını düşürmesin ki, başarılı olsun ve o arzuladığı hedefe varabilsin. Buradaki mantık oydu. İkincisi ise; güreşler biz de toplam üç gün, üç günde 2141 kişiyi güreştirip bunu tamamlamak çok çok zor. Ve gittikçe süre sıkıntısına, süre kısıtlığından dolayı işte puanlama getirdik, onu getirdik, bunu getirdik. İşte bu da güreşlerin kalitesini düşürmeye başladı. Önümüzdeki yıl 13 boyda 64’er pehlivan katılacak, başpehlivan boyunda ise 32 pehlivan katılacak. Baktığınızda toplamda 900 civarı pehlivan katılacak ve buradaki süreler uzayacak, yağlı güreşin özünde olan o kıran kırana ifadesi, bu çayırda yaşama kavuşacak” diye konuştu.
AĞALIĞIN BEDELİ EN AZ 22 MİLYON OLMALI
Tarihi Kırkpınar Güreşlerinde 14 yıl Kırkpınar Ağalığı yapan ve 3 altın kemerin ebedi sahibi 662. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, 662. Kırkpınar Güreşleri’ni değerlendirdi. Sarayiçi Er Meydanı’nın kıran güreşlere ev sahipliği yaptığını belirten Seyfettin Selim, “Kimin başpehlivan olacağını şimdiden kestirmek mümkün değil” dedi.
Önümüzdeki yıl geçilecek olan yeni sistemi de değerlendiren Selim, yeni sistemin şimdiden yağlı güreşlere çok büyük heyecan kattığını söyledi. 2024 yılında düzenlenecek olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne sadece hak eden pehlivanların katılacağını belirten Seyfettin Selim, bir kez daha ağalık ihalesine gireceğini belirterek, 663. Kırkpınar Ağalık İhalesi’nin karşılığının kendi gözünde en az 22 milyon TL olduğunu söyledi.