Edirne’yi İklim değişikliğine karşı daha hazırlıklı ve dirençli bir yapıya kavuşturmak için İstanbul Enerji AŞ işbirliği ile “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı”nı (SECAP) hazırlayan Edirne Belediyesi, söz konusu planın lansman toplantısını 12 Ekim Perşembe Günü Saat: 10:30’da gerçekleştirecek. Türkiye’de İklim Değişikliği Müdürlüğü’nü kuran ilk il belediyesi olan Edirne Belediyesi, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı hayata geçiriyor. Edirne’yi İklim değişikliğine karşı daha hazırlıklı ve dirençli bir yapıya kavuşturmak için İstanbul Enerji AŞ işbirliğiyle hazırlanan Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı”nın (SECAP) lansman toplantısı 12 Ekim Perşembe Günü Saat:10:30’da Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı’nda gerçekleştirilecek.
Toplantının açılış konuşmasını ise Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile Enerji Dönüşümü için AB: Batı Balkanlar ve Türkiye’deki Belediye Başkanları Sözleşmesi Türkiye Proje Lideri Daiva Matonienė‘in gerçekleştirecek. İstanbul Enerji Genel Müdürü Yüksel Yalçın’ın SECAP Süreci hakkında katılımları bilgilendireceği toplantıda Edirne Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Savaş Çerkez de SECAP raporunun sunumunu gerçekleştirecek. Toplantı, rapora akademik katkı sağlayan Yıldız Teknik Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Erhan Kurtarır’ın kapanış konuşması ile son bulacak. İklim değişikliği ile birlikte dünyanın ekilebilir tarım alanlarının verimliliğinin ve özellikle suların gittikçe azalacağını ve gıda kaynaklarına ulaşmanın da zorlaşacağını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Hayata geçirmeyi hedefleyerek hazırladığımız eylem planımız doğrultusunda bize emanet edilen bu değerleri en iyi şekilde gelecek kuşaklara aktarmanın mücadelesini vermeye devam edeceğiz” dedi.
Edirne Belediyesi olarak Katı Atık Yönetim Birliği aracılığıyla 2019 yılından bu yana çöp gazından elektrik ürettiklerini belirten Gürkan, “Türkiye’de bu anlamda ilk yerel yönetimlerden biriyiz. Bu noktadaki kararlılığımızı 2018’de ortaya koymuştuk. Ocak 2019 tarihinden Temmuz 2023’e kadar yaklaşık 46 bin 750 megawat elektrik ürettik. Bu bizim ölçeğimizde bir belediye için çok çok iyi bir rakam. Bir taraftan enerji üretiminde ülkemizin kaynaklarına destek olabilmek ama diğer taraftan karbon salımını azaltmak anlamında da çok çok önemli bir projeydi. Bu yıl ikinci motorunuz da kurduk lisansımızı aldık bu yıl itibari ile de kapasitemizi üç megavata çıkarıyoruz. 2050 yılında ulaşmayı planladığımız hedefimiz karbon nötr olmaktır. Bu hedefe bir an önce ulaşmak adına çalışmalarımıza devam edeceğiz. Gelecek kuşaklara aldığımız emaneti en iyi şekilde teslim etmek istiyoruz” dedi.